Donderdag 8 september is het Wereld Fysiotherapie dag. Dit jaar staat artrose en de meerwaarde van fysiotherapie centraal.

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening: 520 miljoen mensen over de hele wereld hebben artrose en 60% van de artrose gevallen betreft knie-artrose.
In een wereldwijde studie van 291 aandoeningen, werd heup- en knie-artrose genoemd als nummer 11 in de meest belemmerende aandoeningen. Mensen ervaren vaak pijnklachten, startstijfheid en beperkingen in het gebruik van het gewricht. Eenvoudige dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan uit een stoel of traplopen kunnen hierdoor als een hele opgave worden gezien.

De exacte oorzaak van artrose is onduidelijk. Factoren die het risico op artrose verhogen, zijn onder meer: ​​overgewicht/obesitas; een eerdere gewrichtsblessure of gewrichtsoperatie. Ook is er een belangrijke familiaire component bij het risico op artrose. Als een ouder of oom/tante het heeft is de kans ook groter dat het kind het krijgt.

Een fysiotherapeut kan advies en voorlichting geven over pijnverlichting en manieren om artrose te behandelen. Ze kunnen mensen met artrose leren hoe ze het bewegen van het gewricht kunnen verbeteren en spieren kunnen versterken. Ook het verminderen van het lichaamsgewicht kan een groot verschil maken bij bijvoorbeeld knie-artrose. Zo blijkt dat 10% minder lichaamsgewicht kan zorgen voor 50% minder klachten!

Het is belangrijk dat mensen met artrose zo actief mogelijk blijven. Dit kan helpen de pijn te verbeteren, andere symptomen van artrose te verminderen en mensen te helpen onafhankelijk te blijven.

Artrose