Je hoort het vaak. De eerste dag van de vakantie en het schiet in de rug terwijl je in de periode daarvoor nauwelijks tot niks gemerkt hebt. Hoe kan dat?

Het fenomeen dat mensen lichamelijke klachten krijgen terwijl ze tot rust komen wordt het ‘omgekeerde Kortjakje syndroom” genoemd. Mensen ervaren vaak in de periode hiervoor nauwelijks tot geen klachten, maar op het moment dat ze tot rust komen dan gaat het mis. Vaak zit de oorzaak al in de periode daarvoor. Zo kan het al zijn dat de lichamelijk klachten in de voorgaande weken al wel aanwezig zijn, maar dat door bijvoorbeeld stress deze klachten naar de achtergrond worden gedreven.  Het adrenaline niveau is dan hoog waardoor signalen van lichamelijke klachten niet worden opgemerkt. Als het adrenaline niveau weer daalt dan komen de klachten “ineens” naar voren. Dit gebeurt dan vaak in het weekend of op vakantie.

 

Omgekeerde kortjakje syndroomWat kan je er aan doen?
Probeer in de weken voor de vakantie niet alles in de laatste week te plannen, maar juist in die laatste week extra ruimte vrij te maken. Er zijn altijd dingen die er op het laatste moment tussenkomen die je niet van te voren had voorzien. Die extra ruimte in de agenda zorgt ervoor dat je dit aan kan zonder extra stress.
Zorg dat je bij lichamelijke ongemakken al aan de bel trekt voor het te laat is. Op tijd behandelen van lichte klachten kan zorgen voor minder klachten op vakantie.
Zorg voor voldoende ontspanning gedurende stressvolle weken. Sporten en intensief bewegen kunnen hier een grote rol in spelen.

Merk je dat je meer spanning in jouw schouder hebt of dat je rug al een week een beetje stijf voelt, twijfel dan niet en maak voor de vakantie nog een afspraak bij de fysio, want voorkomen is beter dan op vakantie zitten met rugklachten 😉

Fijne vakantie