Wat is reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. De ziekte tast vooral gewrichten en de lichaamsstructuren daaromheen aan. Maar ook andere delen van het lichaam kunnen aangetast zijn, zoals de huid, het hart en de longen. In Nederland hebben bijna een kwart miljoen mensen reumatoïde artritis. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is onbekend.
De klachten van reumatoïde artritis
Mensen met reumatoïde artritis kunnen last hebben van de volgende symptomen:
- Pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten
- Ochtendstijfheid
- Vermoeidheid
- Minder spierkracht
- Slechtere conditie
Het verschilt van persoon tot persoon of de ziekte erger wordt en hoe snel. Ook kun je de ene periode meer last hebben van klachten dan de andere periode. Het gebruik van medicijnen zorgt er meestal voor dat de ontsteking in de gewrichten minder wordt. Door roken kan de ziekte juist erger worden.
De behandeling bij reumatoïde artritis
Als de reumatoloog vastgesteld heeft dat je reumatoïde artritis hebt, kan hij medicijnen voorschrijven tegen de ontstekingen in de gewrichten. Daarnaast kunnen er ook medicijnen voorgeschreven worden tegen de pijn. Daarnaast kun je ook veel zelf doen om minder last te hebben van de ziekte. Zo is het belangrijk om een goede balans te krijgen tussen datgene wat je doet en datgene wat het lichaam aankan. Ook het versterken van de spieren kan hierbij helpen. Braces/tape en goede adviezen kunnen er ook voor zorgen dat dagelijkse activiteiten beter uitvoerbaar zijn en blijven.
Is artrose hetzelfde als slijtage?
In de volksmond wordt vaak gezegd dat een gewricht versleten is als iemand artrose heeft, maar dat is niet juist. Het gewricht is namelijk niet versleten, maar er verandert wel wat. Als we jong zijn dan is het kraakbeen in een gewricht vaak nog glad en dik. Naarmate de leeftijd toeneemt (vanaf het 40ste levensjaar) wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder. Het wordt dunner en het oppervlakte wordt wat meer onregelmatig. Hierdoor kan het gewricht minder gemakkelijk bewegen. Dit kan vervolgens zorgen voor kleine ontstekingsreacties waardoor het gewicht dik en warm kan worden. Naarmate de artrose verergert kunnen er ook kleine stukjes bot aangroeien. Dit is vaak goed zichtbaar bij artrose van de gewrichten in de vingers. De mate van artrose hangt niet samen met de mate van klachten. Veel artrose (graad 3-4) hoeft niet perse te leiden tot veel klachten, terwijl weinig artrose (graad 1-2) bij sommige mensen juist leidt tot veel klachten en beperkingen in activiteiten.
Het verminderen van het kraakbeen is een natuurlijk proces. Er zijn veel factoren van invloed op het ontstaan en ontwikkelen van artrose. Zo blijkt dat artrose vaak familiair is en dit een veel grotere factor is dan het beroep en of de fysieke belasting die iemand in zijn leven heeft gehad. Daarnaast spelen operatie en trauma’s in het verleden ook een rol, net als een gezonde leefstijl en gewicht.
Welke klachten horen bij artrose?
In eerste instantie ervaren mensen vaak stijfheid in het gewricht als ze een tijdje gezeten hebben of als ze uit bed opstaan. Na even bewegen wordt dit weer minder. Geleidelijk worden de klachten erger en ervaren mensen vaak pijn na activiteiten. Naast de pijn is er dan vaak ook sprake van zwelling en warmte van het gewricht.
Wat kan de fysiotherapeut doen bij artrose ?
De fysiotherapeut kan de kwaliteit van het kraakbeen niet verbeteren. Maar toch kan fysiotherapie veel voor u betekenen. Door de bewegelijkheid van het gewricht te verbeteren, de spieren te trainen en educatie over de aandoening kunnen de klachten aanzienlijk afnemen waardoor mensen toch vaak veel activiteiten wel weer kunnen uitvoeren.
Ook de leefstijl speelt een belangrijke rol: Zo zorgt 10% gewichtsverlies al voor 50% minder klachten bij mensen met artrose van de knieën.