Wat is reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. De ziekte tast vooral gewrichten en de lichaamsstructuren daaromheen aan. Maar ook andere delen van het lichaam kunnen aangetast zijn, zoals de huid, het hart en de longen. In Nederland hebben bijna een kwart miljoen mensen reumatoïde artritis. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is onbekend.

De klachten van reumatoïde artritis

Mensen met reumatoïde artritis kunnen last hebben van de volgende symptomen:

  • Pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten
  • Ochtendstijfheid
  • Vermoeidheid
  • Minder spierkracht
  • Slechtere conditie

Het verschilt van persoon tot persoon of de ziekte erger wordt en hoe snel. Ook kun je de ene periode meer last hebben van klachten dan de andere periode. Het gebruik van medicijnen zorgt er meestal voor dat de ontsteking in de gewrichten minder wordt. Door roken kan de ziekte juist erger worden.

De behandeling bij reumatoïde artritis

Als de reumatoloog vastgesteld heeft dat je reumatoïde artritis hebt, kan hij medicijnen voorschrijven tegen de ontstekingen in de gewrichten. Daarnaast kunnen er ook medicijnen voorgeschreven worden tegen de pijn. Daarnaast kun je ook veel zelf doen om minder last te hebben van de ziekte. Zo is het belangrijk om een goede balans te krijgen tussen datgene wat je doet en datgene wat het lichaam aankan. Ook het versterken van de spieren kan hierbij helpen. Braces/tape en goede adviezen kunnen er ook voor zorgen dat dagelijkse activiteiten beter uitvoerbaar zijn en blijven.

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!