Achillespees

De achillespees is de dikke pees die vanuit de 2 grote kuitspieren naar de hak loopt. Hij is met name actief bij het lopen, springen en hardlopen. De meest voorkomende blessure aan de achillespees is een overbelasting. De klachten ontstaan vaak heel geleidelijk met een licht zeurend gevoel in de pees na het hardlopen of wandelen. De volgende ochtend voelt het dan stijf aan en in de loop van de ochtend trekt het weg. Naarmate de overbelasting toeneemt zullen steeds meer activiteiten overdag pijnlijk worden zoals lopen, opstaan uit de stoel en trap af lopen. Ook het sporten zal bij aanvang ook pijnklachten geven die na enige tijd afnemen om vervolgens later weer opnieuw op te zetten. Bij deze klachten, net als alle andere peesklachten, is het belangrijk om eerst te zorgen voor voldoende relatieve rust en alle pijnlijke activiteiten te verminderen. Daarnaast zal de pees weer versterkt moeten worden om uiteindelijk wel alle gewenste activiteiten weer aan te kunnen.
Naast de overbelasting kan de pees ook scheuren. Zij voelen dan ook alsof er een harde klap tegen de kuit/achillespees wordt gevoeld. Na aanvullend onderzoek kan er gekeken worden of de pees operatief hersteld moet worden of dat conservatief beleid de voorkeur heeft. In beide gevallen zal er een zeer lang revalidatietraject volgen.

Enkelverzwikking (inversietrauma)

Veel mensen hebben het wel eens meegemaakt in lichte of ernstige mate, de enkelverzwikking ook wel inversietrauma genoemd. Hierbij klapt de voet naar binnen en de enkel naar buiten waardoor er rek komt op de buitenkant van de enkel. Bij de lichte variant zal er ook hoogstens iets oprekken en zijn binnen enkele dagen de zwelling en pijnklachten weer weg. Bij de ernstigere blessures kunnen de enkelbanden gedeeltelijk of zelfs volledig afscheuren. Er zal dan sprake zijn van een hele dikke enkel, veel pijn bij het lopen of zelfs niet kunnen lopen en een forse bloeduitstorting. Goede diagnostiek is dan erg belangrijk. Hierbij kan het echo onderzoek (Hyperlink) een belangrijke rol spelen. De therapie zal bestaan uit het geleidelijk weer opbouwen van de kracht van de spieren rondom de enkel om te voorkomen dat het nogmaals gebeurd. Naast de spieren in het onderbeen zal ook de rest van de been- en rompspieren getraind worden.
Naast het acute moment zien wij ook vaak mensen die lichtelijk door de enkel gaan, maar dit regelmatig meemaken (soms meerdere keren per week). Bij deze groep zal ook gerichte oefentherapie het advies zijn, maar is het ook goed om te kijken naar o.a de (hardloop)techniek, de kracht van de heupspieren en het eventueel gebruiken van een brace of tape.

Hielspoor

Vaak worden pijnklachten onder de voet direct geduid als hielspoor, maar dat is onterecht. Bij hielspoor is er sprake van een kalkafzetting op de peesplaat onder de voet. Deze is echter bij echo onderzoek vaak niet aanwezig wat dus duid op een andere oorzaak van de hielpijn. Naast echo onderzoek zal bij pijnklachten onder de hak ook goed gekeken worden naar de bewegelijkheid van de voetgewrichten, het looppatroon en de spieren in het onderbeen. Door goed te kijken waar de oorzaak zich bevindt kunnen deze klachten met gerichte therapie behandeld worden.

Artrose

Artrose van de enkel en voetgewrichten kan een grote belemmering zijn tijdens het dagelijks leven. Lopen en staan kunnen dan erg vervelend zijn. Naarmate de leeftijd vordert verandert de kwaliteit van het kraakbeen. Dit kan gepaard gaan met klachten. Kenmerken hiervan zijn, pijn of stijfheid bij het staan en lopen, stijfheid in de ochtend of na langere tijd zitten. Ook kan er sprake zijn van zwelling en kan de enkel warm aanvoelen.
De kwaliteit van het kraakbeen kunnen wij niet verbeteren, maar de hoeveelheid klachten die mensen ervaren door de artrose is wel te beïnvloeden. Door de spieren rondom de enkel te versterken en de enkel en voetgewrichten soepeler te maken kunnen we er voor zorgen dat de belasting op het gewricht minder is.

Zweepslag

Een zweepslag is een spierscheuring van de kuitspieren. Veel mensen hebben bij het ontstaan van deze blessure het geval dat ze een klap of bal tegen hun kuit krijgen. Het ontstaat vaak bij het afzetten, sprinten of springen, maar kan soms ook ontstaat bij een rustigere beweging. De eerste dagen is relatieve rust belangrijk, dus bewegen met veel pauzes. In de daaropvolgende dagen kan dit langzaam opgebouwd gaan worden. Het herstel varieert tussen de 2 en 8 weken. Een goede opbouw in het herstel en daar kan de fysiotherapeut u bij helpen. Daarnaast kunnen tapen, massage en gerichte oefeningen dit herstel bevorderen.

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!