Slijmbeurs

Bij veel heupklachten vooral aan de buitenzijde van de heup wordt direct gedacht aan een slijmbeursontsteking. De slijmbeurs is een soort stootkussentje dat tussen de spieren en botten zit. Door verschillende redenen kan dit geirriteerd raken en klachten geven. Bij de heup blijkt het echter vaak niet de slijmbeurs te zijn die de klachten geeft, maar vooral de pezen die over die slijmbeurs lopen. Deze raken geirriteerd door langdurig staan, overbelasting (sneller opbouwen in sport dan het lichaam aan kan), een val of veel wandelen. De pijnklachten kunnen uitstralen vanaf de zijkant van de heup langs het bovenbeen tot onder de knie. Zitten in een diepe stoel, langdurig staan, lopen geven vaak een toename van de klachten.

Artrose

Artrose kan in alle gewrichten voor komen dus ook in de heup. De klachten kenmerken zich door pijnklachten in de bil of lies die voornamelijk na een periode van zitten of liggen startstijfheid geeft. Het klachtenbeeld is wisselend, goede en slechte dagen kunnen elkaar afwisselen.

Liesklachten

Liesklachten zijn erg vervelende klachten die vaak langdurig zijn en snel terug kunnen komen. Het begint vaak na het sporten of ontstaan bij een plotselinge verrekking. Naar mate de blessure langer aanwezig blijft nemen de klachten toe en zullen ze ook aan het begin van een sportactiviteit aanwezig zijn en duurt het na de belastende activiteit ook langer voordat ze weer afnemen. Bij liesklachten is het heel belangrijk om goed de oorzaak van de blessure in beeld te krijgen. Dit kan o.a. te maken hebben met een verminderde spierkracht, verminderde balans/coordinatie, overbelasting in de sportactiviteiten. Door de oorzaak eerst aan te pakken en gericht te trainen kan deze vervelende blessure goed behandeld worden.

Heupprothese

Als de conservatieve behandelingen bij artrose onvoldoende verlichting meer geven dan kan er gekozen worden voor een heupprothese. Bij deze operatie vervangen ze zowel de heupkop als heupkom.

Bilpijn/Hamstring

De hamstrings zijn een spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen. Ze zijn vooral actief bij het strekken van de heup en spelen een belangrijke rol bij o.a. het hardlopen. Een blessure hieraan kan op verschillende ontstaan. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de acute hamstringblessure waarbij het tijdens een sprint plotseling in het achterzijde van het bovenbeen schiet. Er kan dan sprake zijn van een verrekking of zelfs (gedeeltelijke) spierscheuring. Naast de pijn ervaart men ook vaak moeite met lopen en kan er een bloeduitstorting zichtbaar worden.
Met name de aanhechting in de bil kan ontstaan door een langdurige periode van overbelasting, zoals voor kan komen bij te snel opbouwen tijdens het hardlopen. De pijn is vaak diffuus in de bil voelbaar met soms een duidelijk pijnpunt helemaal onderaan bij het zitbot. Zitten, bukken, uittrekken van schoenen, traplopen en hardlopen zijn dan activiteiten die de klachten erger maken.

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!