Pols en hand klachten

Als je pijnklachten hebt aan de hand of pols merk je pas hoe vaak je je hand gebruikt, en ervaar je al snel beperkingen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld tijdens het werk of met sporten. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Omdat uw hand en pols zo ingewikkeld in elkaar zitten, zijn deze ook erg kwetsbaar!

De meest voorkomende pols en handklachten binnen de praktijk zijn:

  • peesirritatie of peesontsteking
  • polsblessures (polsverstuiking of fractuur)
  • Carpaal tunnel syndroom
  • Triggervinger
  • Artrose

Peesirritatie of peesontsteking

Zo’n ontsteking in de pols ontstaat door overbelasting, waardoor er kleine scheurtjes in de pees ontstaan en waardoor u last krijgt van polsklachten. De peesontsteking pols gaat vaak vanzelf weer weg, maar toch is het belangrijk om u te laten behandelen. De fysiotherapeut kijkt namelijk naar de oorzaak van de overbelasting en gaat daarmee aan de slag. In beweging blijven op een verantwoorde manier is tevens belangrijk om de polsklachten helemaal over te laten gaan.

Peesirritatie van De Quervain

Bij de peesirritatie van Quervain zijn de pezen van de strek- en de spreidspier van de duim en de peesschede geïrriteerd. Deze twee pezen passeren de pols in een klein tunneltje (peesschede) op weg naar de duim. Het tunneltje zorgt ervoor dat de pezen tegen het bot worden gehouden. De wand van de tunnel wordt gevormd door een soort slijmvlies dat als een zacht glijkussen zorgt dat de pezen gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen. Wanneer het slijmvlies ontstoken raakt, verdikt de wand van de tunnel waardoor de pezen stroever in de tunnel heen en weer bewegen. De pezen kunnen daarna ook gaan ontsteken, waardoor de ruimte nog kleiner wordt. De zijkant van de pols, direct onder de duim is gevoelig of pijnlijk. Daarbij kan de pols aan de kant van de duim ook wat dik worden. Iets vastpakken wordt lastig en kan pijn doen. Ook het buigen van de duim is pijnlijk.

Hand/Polsblessures(verstuiking of fractuur)

Blessures (fracturen of verstuikingen) aan de pols worden meestal veroorzaakt door sportieve activiteiten of een val. Veel voorkomende aandoeningen zijn daarbij fracturen, rupturen en luxaties. Deze klachten/ blessures zorgen dan niet alleen voor belemmering in het uitoefenen van sport, maar ook in het algemeen dagelijks leven. Aangezien de pols en hand veelvuldig gebruikt wordt bij allerlei soorten bewegingen, is het vanzelfsprekend dat de zelfstandigheid hierdoor achteruit gaat. Helemaal als de klachten rondom de pols/hand chronisch (klachten houden langer aan dan 6 maanden) worden.
Bij elke aandoening aan de pols/ hand zijn de symptomen en de duur van herstel, verschillend. Dit komt omdat de pols en hand uit verschillende soorten structuren bestaat.

Carpaal Tunnel Syndroom

De carpale tunnel is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. Soms is de tunnel te nauw en raakt de zenuw in de knel er werkt minder goed. De klachten bestaan uit pijn, tintelingen en/of doof gevoel in de duim, vingers en handpalm. Soms zijn de klachten in de hele hand en stralen deze uit naar de onderarm. Deze verschijnselen kunnen aan beide handen tegelijk optreden en kunnen ’s nachts de slaap verstoren. Kracht en gevoel kunnen minder worden waardoor er dingen uit de hand kunnen vallen.

Trigger finger

Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel ‘knipvinger’ of ‘snapping finger’ genoemd. Een triggerfinger verwijst naar een hapering of zelfs vastlopen van de vinger.tijdens het buigen, waarna de vinger met een pijnlijk ‘knapje’ weer gestrekt moet worden.

Artrose in de hand of duim

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen is dunner en het oppervlak is niet meer zo regelmatig en glad. Artrose wordt soms ‘slijtage’ genoemd.
Artrose van uw hand begint meestal met stijfheid en pijn in uw pols, vinger of duim. De klachten zijn het ergst als u na een periode van rust (bv ’s ochtends) uw hand weer beweegt (startpijn). De stijfheid vermindert binnen het eerste half uur dat u beweegt. Maar als u uw hand zwaar of lang belast, kan er pijn ontstaan. Soms lukt het niet meer om bepaalde bewegingen te maken. U kunt dan bijvoorbeeld de vinger(s) niet meer helemaal strekken of buigen. Ook kan de kracht in uw handen verminderen waardoor u minder goed kunt knijpen of grijpen.

De duim is een bijzonder onderdeel van onze hand. Het basisgewricht (CMC gewricht) geeft veel beweeglijkheid en stabiliteit aan de duim. Hier ontstaat vaak door artrose pijn en instabiliteit, waardoor de hand minder functioneel wordt. Soms kan door beschadiging van de hand door een ongeval later artrose ontstaan. Artrose is meestal aan de klachten te herkennen en is op een röntgenfoto niet altijd te zien.

De behandelingsmogelijkheden

Met fysiotherapie krijgt u oefeningen om de beweeglijkheid van de pols of hand te verbeteren of oefeningen voor pijnlijke pezen. U krijgt adviezen hoe om te gaan met uw pijnlijke pols of hand.

Met manuele therapie worden de gewrichtjes van pols, hand en vingers soepeler gemaakt d.m.v. mobilisaties en manipulaties. Dry needling wordt vaak toegepast bij pijnlijke gespannen spieren, bijvoorbeeld in de onderarm. Medical taping ondersteunt uw pols, hand of vingers zodat u met minder pijn kunt werken of sporten.

Het gebruik van een brace

Het gebruik van een brace voor de pols of duim kan erg effectief zijn. Een dergelijke brace kan door de beweging te reduceren het geïrriteerde gebied ontlasten.

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!