Rugklachten
Acute aspecifieke lage rugklachten
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met rugklachten. In bijna alle gevallen (95%) gaat het hierbij om aspecifieke rugklachten. Dit zijn rugklachten waarbij geen duidelijke oorzaak is te vinden tijdens scans of röntgenfoto’s. Dat betekent niet dat er niks aan de hand. De klachten komen vaak plotseling. In de volksmond wordt het ook vaak lumbago of spit genoemd.
Ischias
Vanuit de rug loopt er een grote zenuw aan de achterzijde van het been, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt door de bilspieren en eindigt onder de voet. Op verschillende plekken kan er door de spieren enige druk tegen de zenuw ontstaan waardoor tintelingen, uitstraling in het been, een dof gevoel of verminderde kracht kunnen ontstaan. De oorzaak van die druk kan verschillen van stress en artrose tot overbelasting of een zwangerschap. Door de onderliggende oorzaak te behandelen zal de “ischias” ook afnemen.
Artrose
Naar mate de leeftijd vordert neemt de kwaliteit van o.a. ons kraakbeen en de tussenwervelschijven af. De mate waarin artrose optreed is afhankelijk van veel factoren. Zo kan het erfelijk of familiair zijn dat de artrose optreed. Ook een ongeluk en recidiverende rugklachten kunnen de kans op artrose vergroten
Artrose is een natuurlijk proces en hoeft niet tot perse klachten op te leveren. Vaak zien we wel dat de rug geleidelijk stijver wordt. Dit kan resulteren in ochtendstijfheid en meer moeite met het uitvoeren van bepaalde bewegingen zoals bukken en tuinieren
Hernia
Als rugklachten zich uitbreiden richting het been dan wordt al snel gedacht aan een hernia. Bij een hernia is er sprake van een uitpuiling van de tussenwervelschijf die vervolgens tegen de zenuwwortel drukt. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan in het been zoals tintelingen, een doofgevoel, pijn of zelfs verlies van spierkracht. In veel gevallen zal de uitpuiling van de tussenwervelschijf geleidelijk afnemen waardoor de druk op de zenuwwortel ook afneemt. Middels fysiotherapie kan ervoor gezorgd worden dat dit proces versneld wordt.
Klachten in de borstwervelkolom
Bij klachten aan de borstwervelkolom ervaren mensen pijn rondom het borstbeen en tussen de schouderbladen en trekt dan via de flanken naar het voren. Daarnaast is er ook vaak sprake van moeite met diep inademen, liggen en zitten. Bewegen geeft vaak wel verlichting. De klachten ontstaan vaak plotseling. Middels oefeningen en manueel therapie zijn deze klachten goed te behandelen.
Belangrijk bij deze klachten is dat er goed gekeken wordt of er niet een andere oorzaak is van de klachten vanuit het hart of de longen. Een goede screening is daardoor essentieel.
MRI scans
Inzichten veranderen en dat geldt ook voor de uitslagen van MRI scans. Daar waar in het verleden de rugklachten direct gekoppeld worden aan de bevindingen op een scan weten we tegenwoordig dat veel van deze bevindingen ook aanwezig zijn bij mensen zonder rugklachten en dat die relatie niet meer zo makkelijk geldt. Zo hebben mensen boven de 50 jaar en zonder rugklachten al in 80% van de gevallen artrose aan de tussenwervelschijf en in 60% van de gevallen een uitpuilende tussenwervelschijf. Dit zijn behoorlijke getallen echter deze mensen ervaren geen rug- of beenklachten. Dat betekent dus ook dat bij mensen die wel rugklachten hebben en deze bevindingen op een scan zichtbaar zijn dit niet perse de verklaring van de rugklachten hoeft te zijn.
Binnen onze praktijk zijn onze manueel therapeuten Yvet, Gerjan en Gerrit gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten net als Jason die lid is van het rugnetwerk.