Artrose knieartrose Fysiotherapie BeatrixparkIs artrose hetzelfde als slijtage?

In de volksmond wordt vaak gezegd dat een gewricht versleten is als iemand artrose heeft, maar dat is niet juist. Het gewricht is namelijk niet versleten, maar er verandert wel wat. Als we jong zijn dan is het kraakbeen in een gewricht vaak nog glad en dik. Naarmate de leeftijd toeneemt (vanaf het 40ste levensjaar) wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder. Het wordt dunner en het oppervlakte wordt wat meer onregelmatig. Hierdoor kan het gewricht minder gemakkelijk bewegen. Dit kan vervolgens zorgen voor kleine ontstekingsreacties waardoor het gewicht dik en warm kan worden. Naarmate de artrose verergert kunnen er ook kleine stukjes bot aangroeien. Dit is vaak goed zichtbaar bij artrose van de gewrichten in de vingers. De mate van artrose hangt niet samen met de mate van klachten. Veel artrose (graad 3-4) hoeft niet perse te leiden tot veel klachten, terwijl weinig artrose (graad 1-2) bij sommige mensen juist leidt tot veel klachten en beperkingen in activiteiten.

Het verminderen van het kraakbeen is een natuurlijk proces. Er zijn veel factoren van invloed op het ontstaan en ontwikkelen van artrose. Zo blijkt dat artrose vaak familiair is en dit een veel grotere factor is dan het beroep en of de fysieke belasting die iemand in zijn leven heeft gehad. Daarnaast spelen operatie en trauma’s in het verleden ook een rol, net als een gezonde leefstijl en gewicht.

Welke klachten horen bij Artrose?

In eerste instantie ervaren mensen vaak stijfheid in het gewricht als ze een tijdje gezeten hebben of als ze uit bed opstaan. Na even bewegen wordt dit weer minder. Geleidelijk worden de klachten erger en ervaren mensen vaak pijn na activiteiten. Naast de pijn is er dan vaak ook sprake van zwelling en warmte van het gewricht.

Wat kan de fysiotherapeut doen bij artrose ?

De fysiotherapeut kan de kwaliteit van het kraakbeen niet verbeteren. Maar toch kan fysiotherapie veel voor u betekenen. Door de bewegelijkheid van het gewricht te verbeteren, de spieren te trainen en educatie over de aandoening kunnen de klachten aanzienlijk afnemen waardoor mensen toch vaak veel activiteiten wel weer kunnen uitvoeren.
Ook de leefstijl speelt een belangrijke rol: Zo zorgt 10% gewichtsverlies al voor 50% minder klachten bij mensen met artrose van de knieën.

Binnen onze praktijk kunt u terecht bij de volgende therapeut(en):

Yvet Koskamp - Fysiotherapeut en Master manueel therapeut van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Yvet Koskamp

Gerjan van Eerden - Fysiotherapeut en Master manueel therapeut van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Gerjan van Eerden

Jason Ombeng Fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Jason Ombeng

Lieke Oostrik - Fysiotherapeut van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Lieke Oostrik

Lynn Stapelbroek - Fysiotherapeut van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Lynn Stapelbroek

Peter de Kok - Fysiotherapeut van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Peter de Kok

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!