Echografie Fysiotherapie BeatrixparkWat is MSU (musculo-skeletale ultrasound)?

Echografie wordt in de fysiotherapie alleen toegepast voor de beoordeling van musculoskeletale (is spier-bot) aandoeningen van de volgende gewrichten: schouder, ellenboog, pols, heup, knie en enkel.

Weefselschade en overbelasting kan met behulp van echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat een beter inzicht omtrent de aard en ernst van de klachten. De kwaliteit van de pezen, spieren en gewrichten is met echografie goed in beeld te brengen. Hierdoor kan de mate van belastbaarheid van structuren worden aangegeven.

Naast de stilstaande opnames kunnen er ook bewegende beelden gemaakt worden. Hierdoor kan het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren beoordeeld kan worden. Dit is bijvoorbeeld bij een MRI, CT-scan of röntgenfoto niet mogelijk. Dit bewegende onderzoek kan aantonen of er tijdens een beweging een probleem is of ontstaat. Hierbij kun je denken aan een inklemming, verkleving of obstructie van het betreffende weefsel.

Door middel van echografie kunnen verschillende bevindingen worden vastgesteld. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ontsteking
  • Spierletsels (scheuren)
  • Vochtophopingen
  • Dislocaties
  • Cysten
  • Laesies

Toegevoegde waarde MSU/ echografie

Echografie schouder Fysiotherapie Beatrixpark

Het gebruik van diagnostische ultrasound binnen een fysiotherapiepraktijk heeft als mogelijkheid beter inzicht te krijgen in de oorzaken van de klachten van de patiënt. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Tijdens een ultrasound onderzoek kan de patiënt actief meedoen door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe- of afnemen. De fysiotherapeut kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld en daarmee de meest juiste behandelmethode worden gestart.

Tijdens de behandelingen kan de fysiotherapeut met behulp van echografie regelmatig de ontwikkeling van de aandoening en de resultaten van de behandeling volgen. Indien nodig kan de behandelmethode worden aangepast naar aanleiding van de zichtbare resultaten.

Binnen onze praktijk kunt u terecht bij de volgende therapeut(en):

Yvet Koskamp - Fysiotherapeut en Master manueel therapeut van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Yvet Koskamp

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!