Hardlopen is 1 van de populairste sporten van Nederland. Het wordt zowel beoefend als hoofdsport, maar ook als training voor andere sporten om de conditie te verbeteren. Zeker in de periode van een lock down waarin veel andere sporten stillagen was hardlopen de manier om fit te blijven. Echter hardlopen is meer dan alleen een paar schoenen kopen en een stukje rennen. Net als veel andere sporten komt bij hardlopen ook veel techniek kijken. Techniek die misschien niet belangrijk lijkt voor de recreatieve hardlopen die 1x per week een blokje wil rennen, maar dat is niet waar. De looptechniek kan een grote rol spelen in het ontstaan van hardloopblessures. O.a. de landing, pasfrequentie en zwaaifase zijn van invloed op de krachten die het lichaam te verduren krijgt. Als deze krachten tijdelijk veel groter zijn dan het lichaam aan kan dan ontstaan er blessures. De meeste hardloopblessures ontstaan dan ook door overbelasting. Denk hierbij aan de lopersknie, scheenbeenklachten (shin splints), hielspoor en hamstringklachten in de bil. Door diverse factoren kunnen kan de belasting op deze structuren te groot worden waardoor heel geleidelijk klachten kunnen ontwikkelen.

Bij Fysiotherapie Beatrixpark kunt u een hardloopanalyse laten maken. Deze analyse bestaat uit 2 afspraken. Bij de eerste afspraak zal de analyse worden gemaakt. Hierbij inventariseren we eerst allerlei factoren die het risico op blessures verhogen. Dit gebeurd zowel in een vraaggesprek als een kort lichamelijk onderzoek. Vervolgens worden er diverse video opnames gemaakt vanuit verschillende kanten om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de looptechniek. Aansluitend kan het zijn dat er nog enkele krachttesten worden uitgevoerd mocht daar aanleiding naar zijn vanuit de opnames.

Tijdens de 2e afspraak bespreken we de uitkomsten van de analyses en bekijken we waar de risico’s liggen. Aan de hand daarvan ontvangt u enkele adviezen en indien nodig een kort trainingsprogramma om de risico’s te verkleinen. U krijgt na afloop een verslag van de uitkomsten en adviezen mee zodat u het thuis nog rustig kunt nakijken.

Mocht u nog vragen hebben mbt de hardloopanalyse of u heeft interesse, neem dan contact met ons op, dan helpen wij u graag.

De kosten voor de hardloopanalyse zijn € 79,-
De hardloopanalyse wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar tenzij er sprake is van een hardloopblessure.

Binnen onze praktijk kunt u terecht bij de volgende therapeut(en):

Gerjan van Eerden - Fysiotherapeut en Master manueel therapeut van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Gerjan van Eerden

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!