Wat is oedeem?

Lymfoedeem is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht in het lichaamsweefsel. Het ontstaat geleidelijk, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals pijn, zwelling, tintelingen en een vermoeid en zwaar gevoel. Het heeft vaak een enorme invloed op het dagelijks leven. Lymfoedeem is chronisch, dus niet te genezen.

Waardoor ontstaat oedeem?

Toename van aanmaak van vocht is een natuurlijk proces van het lichaam bij blessures (denk maar aan de dikke enkel bij verstuikingen). Oedeem zorgt voor klachten, doordat het lichaam het teveel aangemaakte vocht niet kan afvoeren. Voorbeelden van oedeem zijn:

Primair Lymfoedeem

Dit is aangeboren, soms op latere leeftijd pas zichtbaar. Primair lymfoedeem kan overal in het lichaam voorkomen, maar openbaart zich meestal in de benen.

Secundair lymfoedeem

Een secundair lymfoedeem kan bijvoorbeeld ontstaan:

  • Na een borstoperatie of prostaatoperatie
  • Na een gynaecologische ingreep
  • Na het verwijderen van een melanoom (vorm van huidkanker)
  • Na behandeling door radio- en/of chemotherapie
  • Door een forse schaafwond
  • Door een ontsteking
  • Door gewrichtsoperatie

Maar er zijn meer vormen, zoals veneus oedeem, restoedeem en oedeem bij reumatoïde artritis.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie wordt ook wel manuele lymfedrainage genoemd. Het is een massagevorm gericht op het activeren van het lymfestelsel. Het lymfestelsel zal het teveel aan oedeem afvoeren. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. Soms zijn er wat meer pijnlijke oedeemgrepen nodig of moeten eventuele littekens soepeler gemaakt worden om een optimaal effect te bereiken. Om de therapie te ondersteunen is het soms noodzakelijk om lymfetape aan te brengen of te zwachtelen.

Wat is Lymfetaping?

Tape wordt met een liftende werking op de huid aangebracht. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd wordt.

Wanneer zwachtelen?

Bij een forse toename van omvang van ledematen zal zwachtelen helpen om de klachten zo snel mogelijk te verminderen.

Oncologische revalidatie

Bij oncologische revalidatie richt de fysiotherapeut zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij oncologische patiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Denk hierbij onder andere aan spanningsklachten, pijn, fibrose, huidveranderingen, contracturen, verminderde mobiliteit, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk en/of hobby’s.

Na een behandeling wordt het oedeem meestal kleiner, neemt de spanning af en ervaart u minder pijn. Zwelling, pijn, vermoeidheid en een zwaar gevoel. Zomaar een greep van klachten die kunnen ontstaan door (lymf)oedeem, een aandoening die goed te behandelen is door fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van oedeem.

Binnen onze praktijk kunt u terecht bij de volgende therapeut(en):

Henriëtte Klein Poelhuis - Medewerker van Fysiotherapie Beatrixpark Winterswijk

Henriëtte Klein Poelhuis

Lees meer

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!

Maak een afspraak