Oncologie Fysiotherapie – fysiotherapie bij mensen met kanker

Helaas krijgen steeds meer mensen te maken met een vorm van kanker. Dit kan ertoe leiden dat u inlevert op fysieke mogelijkheden, waardoor u sommige dingen die u graag doet nu niet meer vol kunt houden. Dit kan ook gevolgen hebben op emotioneel vlak. De meest voorkomende klacht is vermoeidheid. Dit lijdt er vaak toe dat u minder gaat bewegen terwijl bewegen juist extra belangrijk is. Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen.

Oncologie fysiotherapie, fysiotherapie bij kanker, Fysiotherapie beatrixpark

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met kanker die oefentherapie gevolgd hebben minder last hebben van vermoeidheid en dat zij de hogere kwaliteit van hun leven ervaren en hun dagelijkse activiteiten beter kunnen uitvoeren. Daarnaast voelen zij zich mentaal ook sterker.

Als oncologisch fysiotherapeut kan ik in alle 3 fasen wat voor u betekenen.

In de curatieve fase (in deze fase wordt er gestreefd naar genezing) wordt de behandeling gericht op het terugkrijgen van verloren vaardigheden. Hierbij kunt u denken aan het fysiek aansterken door middel van kracht- en conditietraining, waardoor werkhervatting of sport/hobby’s die u voorheen graag deed weer vol te houden zijn.

Tijdens de palliatieve fase (wanneer genezing niet meer mogelijk is) leert u omgaan met de beperkingen en wordt er gestreefd naar het behouden van mogelijkheden. Het werkt vaak prettig om een doel voor ogen te hebben, waar we dan gezamenlijk naar toe proberen te werken rekening houdend met uw gezondheid. Ook in deze fase zal daar vaak kracht- en conditietraining bij aan te pas komen.

In de terminale fase begeleid en ondersteun ik u zoveel mogelijk in de wensen die u nog na wilt streven. Dit met als doel om de kwaliteit van leven zo optimaalOncologie Fysiotherapie Beatrixpark mogelijk te krijgen of houden. De therapie zal vooral gericht worden op activiteiten die u nog graag doet en welke binnen uw omstandigheden nog mogelijk zijn.

Het belangrijkste is dat u zich vertrouwt en gehoord voelt. De revalidatie zal zich dus ook zeker niet alleen maar richten op het fysieke gedeelte, maar ook het mentale/psychologische aspect is erg belangrijk om zo het vertrouwen in uw lichaam te herstellen.

Naast de individuele behandelingen is het ook mogelijk om deel te nemen in de oefengroep. Binnen deze groep zitten ook andere deelnemers met ieder hun eigen verhaal. Het delen van deze verhalen kan ook helpen in het verdere proces.

Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte waarbij de fysiotherapeut u kan helpen. Soms is het nodig om daar andere zorgverleners bij te betrekken. Onderstaande video illustreert wat een oncologiezorgnetwerk voor u kan betekenen. Als praktijk zijn wij aangesloten bij het oncologienetwerk Achterhoek.  Voor vragen kunt u gerust langskomen of bellen naar de praktijk.

Wat kan een oncologiezorgnetwerk voor jou als patiënt betekenen? – YouTube

Afspraak maken

Een afspraak maken doe je gemakkelijk online, maar bellen kan natuurlijk ook!